Hírek

2022. április 03., 14:26Trimmelés vagy nyírás?

Azt tapasztaltam,hogy a gazdik többsége nincsen tisztában azzal,hogy mi  a trimmelés és nyírás között a különbség.

Bejelentik a kutyit trimmelésre,de igazából nyírásra gondolnak,a kutya szőre pedig nem is alkalmas semminemü trimmelésre.

Nézzük mi is a különbség.

A trimmelés alapfeltétele a szőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a növekedési folyamat végén a szőrszál elhal és fájdalom nélkül kihúzható a szőrhagymából. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrhagymának van egy rövid pihenő időszaka, majd azután megindul az új, életerős, fényes szőr növekedése. Több feltételtől függ, hogy kutyánk szőre könnyen és jól trimmelhető legyen. Függ a kutyatartás módjától, a helyes és jó minőségű tápláléktól, kedvencünk életkorától és az örökölt genetikai adottságoktól.

A trimmelős fajták szőrét, ha a szőr minősége ezt lehetővé teszi, célszerűbb trimmelni, mint nyírni, mert a beérett szőrszálak el nem távoltása miatt a bőr kevésbé szellőzik, befülled, gombásodhat, viszket. A vakarózás miatt kialakult sebek könnyen felülfertőződhetnek, így további bőrbetegségek léphetnek fel. Ha ezeket az érett szőröket nem távolítjuk el és mégis a nyírás mellett döntünk, úgy a kutya szőre egy idő után homogénné és puhává válik, kifakul,  elvékonyodik, megszűnik a meszesedés, így a szőrszálak soha többé nem lesznek kihúzhatóak. Ez a folyamat sajnos vissza nem fordítható.

 

A trimmelés bizonyos fajtáknál lehetséges, akiknek drót- vagy szálkásszőrű a bundája. Ez a technika az elhalt szőrszálak kitépkedéséről szól, kézi eszközzel vagy csak  kézzel végezzük. Ez teljesen fájdalommentes az eb számára. A szakszerű trimmelés rendkívül fontos, de nehéz munka, ezért mindig  hozzáértő kutyakozmetikus kell hozzá.

Amennyiben az ápolást mindig kellő időben végezzük, akkor ez nem áll egyébből, mint az elhalt szőrök rendszeres és alapos eltávolításából.  Ám ha a még növekedő szőrt tépjük ki trimmelés közben, az a kutyának fájdalmat okoz.

Nyíráskor  géppel és ollóval vágjuk a szőrt . 

A trimmelès hosszabb folyamat,tōbb időbe tellik mint egy nyìràs.

 

 

 

 


« Vissza az előző oldalra!

Kis Kedvenc Kutyakozmetika - Magyar