Hírek

2023. november 26., 14:36Kutya megfázás

Mi az a kutyamegfázás?
 
 
Amikor emberként megfázásról beszélünk,akkor valójában nincs szó arról,hogy ténylegesen meghűltünk volna,hiszen a náthás tüneteket vírusok okozzák.A torokfájásért és általános rossz közérzetért az esetek több,mint a felében a rhinovírus felelős,de a szimptómák jelentkezhetnek a koronavírus,a légúti szinciális fertőzés,az influenza és a parainfluenza vírus következtében is.
A kutyamegfázás okai és tünetei teljesen hasonlóak.Szőrös kedvencünknél az ebek légúti koronavírusa,a 2-es típusú adenovírus,a parainfluenza vírus vagy a Bordetella bronchiseptica idézhet elő náthás panaszokat.
 
 
 
Elkaphatják a kutyák a náthát az embertől?
 
 
Emiatt nem kell aggódni,a megfázást okozó vírusok nem terjednek egyik fajról a másikra.Azaz,ha betegeskedünk,nem kell tartanunk tőle, hogy megfertőzzük kedvencünket és blökink sem tudja ránk átragasztani megfázásást.
Ugyanakkor annak fennáll a veszélye ,hogy ha egy fertőzött kutyával kerülünk kapcsolatba ,akkor átadhatjuk a vírusait kutyusunknak.A kórokozók ugyanis akár 1 napig is életképesek maradhatnak ruhánkon.Ilyen esetben tehát fontos,hogy átöltözzünk,fertőtlenítsük magunkat és csak ezután szeretgessük meg kedvencünket.
 
 
A kutyamegfázás tünetei
 
 
Hasonlóak az emberi náthához.
-tüsszögés
-köhögés
-orrfolyás vagy orrdugulás
-szemváladékozás
-hőemelkedés vagy láz
-levertség
Bár általában nem ad okot nagyobb agodalomra,mégis érdemes a tünetekkel kapcsolatban állatorvossal konzultálni,a panaszok ugyanis a megfázás mellett komolyabb egészségügyi problémákra is utalhatnak.
 
Sok esetben a megfázás enyhe tünetekkel jár,a kutyus magától jobban lesz.
Ha nyilvánvalóan rosszul van,nem eszik,nem iszik,nehezen lélegzik,csökkent az energiaszintje a szakember a kiváltó okok függvényében készít kezelési tervet számára egy alapos vizsgálat után.
 
 
Fontos!!!
Soha ne adjunk a kutyusnak emberi használatra készített megfázás elleni szereket!!!!
 
 
Kezelés otthon
 
 
-melegítsd a kutya ételét
-használj párásítót
-gondoskodj az elegendő folyadékbevitelről
-biztosítsd a megfelelő pihenést/sok pihenésre van szüksége/
-mosd ki játékait,takaróit
 
 
Mit tehetünk kutyamegfázás ellen?
 
 
A kórokozókat kikerülni nem tudjuk,de amire figyeljünk,hogy legyenek meg az oltásai/ez a komoly betegségek miatt fontos/,tartsd tisztán a holmijait/elmosni tányérjait,kimosni a játékait,fekhelyét/,kerülni azokat a helyeket ahol az utóbbi időben több kutya is betegeskedett,valamint adj tápanyagokban gazdag kutyaeledelt kedvencednek.
 
 
Forrás:
PetChef
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

« Vissza az előző oldalra!

Kis Kedvenc Kutyakozmetika - Magyar