Hírek

2018. december 20., 21:48Bolhaallergia

 

A bolhacsípés által előidézett allergiás dermatitisz az egyik leggyakoribb immunológiai eredetű betegség kutyáknál. Az allergiás reakciót a bolha nyálában található fehérjék váltják ki, amelyeket a rovar a vérszívás során juttat a gazdaállat szervezetébe.

A teljes bolhapopuláció mintegy 5 százalékát adó kifejlett bolhák csak gazdaállaton képesek a túlélésre. A vérszívástól számított 24-48 óra elteltével kezdik el lerakni tojásaikat a kutya szőrzetére, majd leugranak onnan, hátrahagyva a petéket, amelyek teljes átalakuláson mennek keresztül. A bolha egyedfejlődési ciklusa átlagosan 3-5 hétig tart. Ha tehát nem avatkozunk közbe időben, nagyon gyorsan elszaporodnak a paraziták.

A bolhaallergiás dermatitisz tünetei kutyáknál

A bolhákra érzékeny állatokon akár egyetlen csípést követően is bőrduzzanat és kipirosodás figyelhető meg, ami viszonylag hamar elmúlik. A gyakori bolhacsípés miatt a kutyák és a macskák érzékennyé, allergiássá válnak a bolha nyálában található fehérjékre, így egyetlen bolha csípése is elegendő a súlyos tünetek kialakulásához. Léteznek azonban elhúzódó tünetek is. Ilyenkor az állandó viszketés miatt kisebesedik a kutya bőre, göbök jönnek létre, amik másodlagosan elfertőződhetnek. A faroktő környékén, a combok belső felületén, a has medencei részén a szőr kihullik, illetve bőrgyulladás alakul ki. Krónikussá válva hiperpigmentáció, seborrhea és pyoderma figyelhető meg az érintett területeken.

Lakásban tartott állatokon rohamokban jelentkeznek a tünetek. Ennek oka, hogy a lakás fertőtlenítése miatt szakaszosan fordul elő bolhacsípés. Egyes esetekben több évig, akár az állat élete végéig is fennállhat a bolhaallergia. Időnként viselkedési zavarok is megfigyelhetők, a kialakuló neurodermatózis következtében.

bolhák elleni védekezés és a megelőzés kiemelten fontos a bolhaallergiás dermatitisszel küzdő ebeknél. E célra rengeteg hatásos készítmény kapható kereskedelmi forgalomban, mindegyiknél meghatározott időnkénti ismétlésre van szükség. Nagyon közkedveltek az úgynevezett spot-on készítmények, amelyeket egy kis területen kell az állatra fecskendezni. Leggyakrabban a nyak hátsó részére csöpögtetik, ahol a kutyák nem férnek hozzá. Mindemellett egyes állatok jobban tolerálják a szájon át alkalmazható készítményeket. Léteznek gyógyhatású samponok is, amelyek fiatal állatoknál, illetve erős fertőzések esetén javallottak. Bármit is választunk, a lényeg, hogy az előírt időközönként kezeljük vele kedvencünket.


« Vissza az előző oldalra!

Kis Kedvenc Kutyakozmetika - Magyar