Hírek

2017. szeptember 10., 11:04Az ivartalanításról

Az ivartalanítás

Egy mindennapi téma, ami számomra is épp aktuálissá vált újra. Bár már vittem kutyámat ivartalaníttatni,most mégis újra bennem voltak a kérdések,a bizonytalanság.

Mindennapi munkám során tapasztalom,hogy ezzel mindenki így van egy ilyen beavatkozás előtt.Erről szól hát a mai cikkem,hogy miért érdemes ivartalanítani?

Egyrészről azért,mert az ivaros kan kutyák akik nem fedeztek még be szukát agresszívvá válhatnak a le nem vezetett szexuális energia miatt,mert stresszessé,frusztrálttá válnak.Ráadásul nagyobb eséllyel válnak prosztatarák áldozatává. Késztetést éreznek a szökésre ha tüzelő szukát éreznek és verekszenek más kankutyákkal.

Az ivaros szuka 6 havonta vonzza be a kanokat,a kutya viselkedése is megváltozik,a gazdiknak sem egyszerű ez a 3 hét.Az ivartalanítás náluk is csökkenti a petefészek,méhgyulladások,daganatok, valamint az emlődaganatok megjelenését.Nagyon sok szuka szenved álvemhességtől is tüzelések után.

A kutyák  nem gyászolják elvesztett szaporodási kapacitásukat,kizárólag fajfenntartás céljából szaporodnak.

Az én személyes tapasztalatom westie szukámnál az volt,hogy bár nem volt álvemhes sosem mégis szenvedett az erős hormoningadozások miatt.Szülése után 1 évvel ivartalaníttattam.A műtétet jól viselte.Utána kivirult az addig búskomor,letargiás kutya,újra olyan lett mint egy kölyök,újra futkozott,jókedvü,energikus  és felszabadult lett,mintha kicserélték volna.16 évig élt :)

A westie kanom nem volt ivartalaníttatva ,mert fedezőkan volt egy ideig , nem voltak le nem vezetett enegiái,sem másjellegü problémája.Nyugodt ,békés élete volt.14 évet élt!

Most újra át fogom élni gazdiként ezt a helyzetet.Természetes,hogy  izgul az ember,hiszen mindenkinek a kincse a kutyája és nem szereti ilyen helyzetben Őt  látni,de az biztos,hogy az ivartalanítás helyes döntés.


« Vissza az előző oldalra!

Kis Kedvenc Kutyakozmetika - Magyar