Hírek

2017. június 28., 20:15A szőr védőszerepe melegben

 

 

 

Ebben a nagy melegben rengetegen hívnak fel és hozzák el hozzám kutyájukat azzal a problémával,hogy a kutyának melege van,nyírjuk minél rövidebbre.

Ez viszont nem minden típusú kutyánál előnyös.A "nem nyírós" kutyáknak más típusú ápolásra van szükségük.

A szőr tévhitekkel ellentétben nagyon jól "ki van találva",hidegben és melegben is ha megfelelően karban van tartva el tudja látni a funkcióját.A kutyák az emberekkel ellentétben nem a bőrükön keresztül izzadnak.

Általánosságban 2 szőrzettípust különböztetünk meg:egyrétegűt és kétrétegűt.

Egyrétegű:

Aljszőrzet nincs,folyamatosan növekszik,pl Máltai selyemkutya,Uszkárok,Yorkik,Bishonok...

Náluk a nyírás szükséges.A szőrzet egyenletesen nő vissza.

Kétrétegű:

Az egész testet dupla szőrzet fedi,keményebb fedő és sűrű,puha aljszőr,mely véd az időjárás viszontagságai ellen.Ez lehet zárt és nyitott.

Ide soroljuk a Golden Retrievereket,Újfunlandikat,Német Juhászkutyákat,Szibériai Huskyk,Chow-Chowk,Berni pásztorok.........

A dupla szőrzetű kutyák mindig az évszaknak megfelelő szőrzettel rendelkeznek,ezt általában tavasszal és ősszel vedléssel cserélik.Ilyenkor a szőr csomókban hullik,az aljszőr befilcesedik,vattaszerü lesz.

Ilyenkor heti 2-3 x át kell alaposan fésülni őket illetve furminátorral" átmenni" a szőrön,ellenkező esetben az aljszőr nagyon melegítheti őket.A szőrzet tömörré válik,összetepad és megakadályozza a levegő megfelelő áramlását.Ha eltávolítjuk a filces aljszőrt a levegő szabadon áramlik így nyáron a kutyát hűvösen tartja,a fedőször pedig megvédi a bőrt a napsugárzástól,rovaroktól.

Tehát miért ne nyírjuk ezt a típusú szőrzetet?

Először is azért mert a dupla szőrü kutyák szőrét ha lenyírjuk,eltávolítjuk azt a természetes képességüket,mely hűvösen tartja őket és a természetes szigetelést,mellyel a szélsőséges hőmérséklettől védi magát..Másrészt azért ne nyírjuk ,mert nem egyenletesen nő vissza.


« Vissza az előző oldalra!

Kis Kedvenc Kutyakozmetika - Magyar