Hírek

2018. szeptember 12., 20:04A kutyák karomvágása

 

A felnőtt állat karmainak a kopása  attól függ, hogy milyen talajon koptatja azt. Ha betonon, vagy aszfalton jár mindennap, akkor a karomvágással nem kell bajlódnunk, ha viszont csak a lakásban, a szőnyeggel borított padlón, akkor bizony szükség van a segítségre. Öregkorban pedig a szaruképletek növekedése felgyorsul, ezért előfordulhat, hogy gyakrabban kell karmot vágatni, mint korábban.

Hogyan vágjuk le a kutya túlnőtt karmait?

Az első feladat a megfelelő eszköz kiválasztása. Az embernél használatos eszközök a kutyák számára nem megfelelőek, hiszen az ő körmeik sokkal keményebbek, és vastagabbak, ezért ne próbálkozzunk se körömollóval, se pedig  csípőfogóval, harapófogóval! A megfelelő, speciális karomvágók állatfelszerelési boltokban kaphatók, és távtartóval is el vannak látva, hogy ne vágjuk könnyen túl a karmokat.

A karmot bárki levághatja, de mivel a karomban vérerek és idegek is találhatók, ezért jobb szakemberre bízni a műveletet. Sajnos nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha látszólag annak tűnik is! A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy nem lehet egyszerre sokat levágni a megnőtt karomból, mert a benne lévő ér és ideg nagyon közel a karom végéhez, így ha túl sokat sikerül levágni, akkor az fájni is fog, és egy ideig erősen vérzik is. A karom színe is sokat számít. Világos (fehér) színű karom esetén napfénynél jól látszik a benne futó ér. Feketén pigmentált karom esetén azonban nem látjuk az eret, így könnyen belevághatunk. A másik fontos dolog, hogy a túlnőtt karomban túlnő az azt tápláló ér is, és előfordul, hogy az egyébként normál hosszúságúra levágott karom mégis vérzik. Ezt még a szakembernek (állatorvos, kozmetikus) sem sikerül minden esetben ezt elkerülni. A vérzés általában pár perc múlva magától eláll, de szakember pl.vas(II)- kloriddal azonnal el tudja a vérzést állítani.

A karom levágásával megpróbálkozhatunk mi magunk is, de első alkalommal mindenképpen kérjünk segítséget.

Hogyan fogjunk hozzá? Először az állatot rögzíteni kell, mert ha ficánkol, könnyen belevághatunk a karomba. Kiskutyákat ölben, a nagyobb kutyákat pedig segítséggel tudjuk rögzíteni. Kérjünk meg valakit, hogy az adott lábat szilárdan tartva segédkezzen nekünk. Ha a kölyök nagyon eleven, akkor azt az időpontot válasszuk, amikor evés után alszik, és (viszonylag könnyen) hagyja magát. Ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk e művelethez kedvencünket, akkor később már nem fog problémát okozni a karomvágás, mert az állat  rutinnak fogja majd fel.

A karmok közül elsősorban az úgynevezett farkaskarmok nőnek túl a legkönnyebben. Ezek nem érnek le a földre, így hamar és könnyen túlnőhetnek. Alapvetően két gondot okoznak: a túlnőtt karom könnyen beakadhat, és leszakadva súlyos vérzést okozhat, illetve egyszerűen belenőhet a bőrbe, belefúródhat az izomba és az állat lesántulását okozhatja. 

Ha valamelyik lábujj kifordul és nem szabályos (talajra merőleges) irányban növekszik, akkor szintén szükséges a karomvágás. Nem tud megfelelően kopni az idősebb, már kevesebbet mozgó ebek karma sem, így ők is rendszeres kontrollt igényelnek.

Akkor kell a karmot vágatni, ha a nyugalmi testhelyzetben álló kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja, illetve ha járáskor hallani a karmok kopogását. A normális, rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.

 


« Vissza az előző oldalra!

Kis Kedvenc Kutyakozmetika - Magyar